ایمپلنت یا کاشت دندان
در دنیای امروز، ایمپلنت دندان به عنوان یک راهکار مدرن و موثر برای جایگزینی دندانهای از دست رفته یا خراب شده مورد استفاده قرار میگیرد. این روش به صورت مرحلهای انجام میشود و قبل از اینکه بتوانید به مرحله بعدی بروید، بدن شما یک دوره بهبودی ۴ تا ۶ ماهه را طی میکند. اگر بیماران با مراحل ایمپلنت دندان آشنا باشند، کمتر دچار تردید می شوند زیرا می دانند که ایمپلنت دندان چند مرحله دارد و در هر مرحله چه اتفاقاتی می افتد.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- اجزای ایمپلنت دندان
- اقدامات پیش از شروع ایمپلنت دندان
- مراحل ایمپلنت دندان
- ایمپلنت دندان چقدر طول می کشد؟
- فیلم ایمپلنت دندان
- مراقبت های بعد از ایمپلنت دندان
- جمع بندی
اجزای ایمپلنت دندان
اغلب بیمارانی که تصمیم به کاشت دندان را دارند، برایشان این سوال پیش می آید که ایمپلنت دندان چگونه جایگزین دندان اصلی می شود و از چه اجزایی تشکیل می شود؟ برای فهمیدن جواب این سوال در این مقاله درباره اجزای ایمپلنت دندان و نحوه جاگذاری ایمپلنت توضیح خواهیم داد.
پایه ایمپلنت دندان یا فیکسچر
قسمت اصلی ایمپلنت دندان، فیکسچر است که به آن پیچ ایمپلنت یا پایه ایمپلنت هم گفته می شود. این قسمت شکلی شبیه به پیچ دارد که نقش ریشه دندان را بر عهده می گیرد و زیر خط لثه در داخل استخوان فک قرار می گیرد. در واقع قسمت مخفی ایمپلنت دندان است.
پیچ ایمپلنت معمولا از جنس تیتانیوم است، از آنجایی که این پیچ پایه و نگهدارنده ایمپلنت دندان است، استفاده از فلز مقاوم تیتانیوم گزینه مناسبی است و از طرفی سازگاری خوبی با بدن انسان دارد و به خوبی با بافت فک پیوند می خورد.
پروتز
پروتز یکی دیگر از اجزاء ایمپلنت دندان است که نقش تاج دندان را برعهده دارد و معمولا روکش، بریج و دندان مصنوعی است. دقیقا مانند یک دندان طبیعی به نظر می رسد و از مواد مختلفی مانند سرامیک ساخته می شود که قدرت و استحکام بالایی دارد.
اباتمنت (یا ابوتمنت)
همان طور که اشاره شد پایه ایمپلنت زیر خط لثه و در استخوان فک قرار دارد و نمی تواند بدون رابط به قسمت پروتز ایمپلنت وصل شود. اباتمنت یا رابط بخشی است که پایه ایمپلنت را به پروتز متصل می کند. رابط ها پیچ های کوچکی فلزی هستند که از دو قسمت تشکیل می شوند، که یک قسمت آن ها به تاج دندان و قسمت دیگر به پیچ دندان متصل می شوند.
اقدامات پیش از شروع ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان یک جراحی محسوب می شود و مشابه هر عمل جراحی دیگری باید قبل از آن اقداماتی مانند انجام مشاوره، بررسی عکس های رادیوگرافی توسط دندانپزشک، کشیدن دندان و انجام جراحی پیوند استخوان صورت پذیرد.
- بررسی اولیه: در اولین مرحله باید با متخصص ایمپلنت مشاوره انجام دهید. متخصص ایمپلنت دندان تعیین می کند که آیا شما مناسب برای کاشت دندان هستید یا نه.
- معاینه تخصصی: دندانپزشک دندان، لثه ها و همچنین ناحیه ای که دندان از دست رفته ست را به طور دقیق معاینه می کند و در صورت نیاز با اشعه ایکس اقدام به عکس برداری می کند.
- سی تی اسکن از دهان: سی تی اسکن به دندانپزشک کمک می کند که اندازه استخوان فک که برای کاشت دندان نیاز است را مشخص کند و تشخیص دهد آیا بیمار به جراحی پیوند استخوان نیاز دارد یا نه. همچنین به مشخص کردن مکان سینوس ها و اعصاب کمک می کند که در حین جراحی ایمپلنت باید مواظب آنها بود.
مراحل ایمپلنت دندان
مراحل کاشت دندان معمولا از پنج قسمت تشکیل می شود کاملا معمولا برای دندان جلو و دندان نیش و دندان آسیاب مشابه هم می باشند.
- کشیدن دندان : کشیدن دندان برای ایمپلنت به روش آتروماتیک انجام می گیرد که کمی با کشیدن دندان معمولی متفاوت است. امروزه در اغلب موارد جایگذاری ایمپلنت هم زمان با کشیدن دندان انجام می شود. ولی در برخی موارد امکان جایگذاری همزمان ایمپلنت نیست و باید حدود یک الی دو ماه بعد از کشیدن دندان، ایمپلنت گذاشته شود.
- کاشت ایمپلنت : پس از گذشت حدود یک الی دو ماه از کشیدن دندان، جراحی ایمپلنت انجام می شود. پس از این جراحی، ایمپلنت نیاز به حدود سه ماه استراحت دارد تا با استخوان فک جوش شود. البته امکان استفاده از روکش موقت در این مدت وجود دارد.
- پروتز ایمپلنت : حدود سه ماه پس از کاشت ایمپلنت، از آن قالبگیری یا اسکن انجام مش ود. تا پروتز نهایی (روکش) که در واقع قسمت بازسازی کننده تاج دندان می باشد ساخته شود.
فیلم مراحل انجام ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان چقدر طول می کشد؟
بطور معمول یک واحد ایمپلنت معمولی، بدون پیوند استخوان، در مدت حدود سه الی چهار ماه به اتمام می رسد. ولی در صورت نیاز به پیوند استخوان، با جراحی دو مرحله ای یا نیاز به پیوند لثه و… بنابه تشخیص ایپلنتوژیست ممکن است مراحل دیگری اضافه و زمان درمان افزایش یابد.
مراقبت های برای بعد از کاشت ایمپلنت دندان
در ۲۴ ساعت اول:
- به هیچ وجه تف نکنید.
- روی محل جراحی به طور متناوب از کمپرس سرد استفاده کنید.
- از غذای نسبتا نرم و نه خیلی داغ استفاده کنید.
- با نی چیزی نخورید.
- تا پنج ساعت پس از عمل دراز نکشید.
در هفته اول:
- داروهای تجویز شده را منظم مصرف کنید.
- بهداشت دهان را به خوبی با مسواک و نخ دندان و دهانشویه رعایت کنید ولی ناحیه بخیه را مسواک نزنید.
- دهانشویه را خیلی محکم قرقره و تف نکنید. (به آرامی این کار را انجام دهید.)
- به هیچ وجه سیگار نکشید.
- یک هفته بعد برای کشیدن بخیه ها مراجعه کنید.
- از فعالیت بدنی سنگین مانند ورزش و غیره مخصوصا در روزهای اول خودداری کنید.
در پیوند استخوان احتمال تورم و کبودی محل جراحی طی هفته اول بیشتر است که در این موارد رعایت نکات فوق برای موفقیت پیوند اهمیت دوچندان دارد.
جمع بندی
ایمپلنت دندان نیز مانند سایر جراحی های دندان، مراحلی دارد که اگر هرکدام به درستی انجام نگیرد، نتیجه قابل قبولی نخواهد داشت، بنابراین انتخاب یک کلینیک دندانپزشکی معتبر اهمیت بسیار زیادی دارد. اگر به دنبال دندانپزشک متخصص ایمپلنت دندان در مراغه هستید، مرکز ایمپلنت دکتر فربد سیفی یکی از بهترین انتخاب های روی میز است. برای رزرو وقت و مشاره دقیق تر می توانید با شماه تلفن ۰۴۱۳۷۲۲۳۰۰۳ تماس حاصل فرمایید. همچنین سایر راه های تماس را می توانید در صفحه تماس با ما مشاهده کنید. برای مشاهده آموزش ها و روزمرگی های مطب نیز میتوانید پیج دکتر فربد سیفی در اینستاگرام و پیج دکتر فرزانه داشخانه در اینستاگرام را دنبال کنید.